8 trucjes uitgelegd.
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Beste foodwatcher,

Ook ik, al jarenlang campaigner bij foodwatch, trap er in: ik ga de supermarkt in met een lijstje van producten die ik wil kopen en kom de deur uit met veel meer dan dat. Herken je dat?

Supermarkten bepalen sterk wat en hoeveel de gemiddelde klant in zijn of haar karretje legt. Daar hebben ze trucjes voor in hun winkels. 

foodwatch zet 8 trucjes voor je op een rij.

Prik de fabeltjes mee door
Steun foodwatch

Dáárom zijn supermarkten zo ingedeeld

Wat zijn nu veel gebruikte trucjes van supermarkten om jou meer en duurdere producten te laten kopen?

1) Maak de klant hongerig!

Als je met honger de winkel in gaat, koop je meer. Een lekkere broodgeur uit de afbakoven helpt je ook honger te krijgen en daardoor de omzet van de supermarkt te verhogen. En staat de oven even niet aan? Dan kan een broodgeur-flacon helpen. Er bestaan tegenwoordig zelfs heuse geurmarketeers.

Ook gratis een klein beetje producten proeven in een proeverij, maakt je hongerig en geeft je het gevoel dat je iets verschuldigd bent aan de verkoper.

2) Ongezond eten aansmeren

Supermarkten hebben er niet direct belang bij om je ongezond te maken. Wel is het zo dat op sterk bewerkte fabrieksproducten over het algemeen hogere winstmarges zitten. En die winstmarges wil een supermarkt dus wel graag meepakken. Laat die groep producten nu juist de groep producten zijn die over het algemeen niet gezond zijn.

3) Muziek stuurt je

Wist je dat in een supermarkt met Franse muziek meer Franse wijn wordt verkocht en in een supermarkt met Duitse muziek meer Duitse wijn? Onbewust stuurt de muziek een klant in zijn of haar keus.

4) Winkelkarretjes

Grote winkelkarretjes waar je maar een paar producten in hebt liggen, geven je het gevoel dat je nog erg weinig hebt gekocht. Dan koop je eerder producten erbij die je niet op je boodschappenlijstje had staan.

5) Groente en fruit vooraan in de winkel stimuleert junkfoodverkoop

De meeste supermarkten hebben groente en fruit vooraan in de winkel staan. Dat stimuleert de junkfoodverkoop, raar maar waar. Dat zit zo: als jij allemaal gezonde dingen in je karretje hebt, dan geeft je dat een gevoel goed bezig te zijn. Dan 'gun' je jezelf eerder de verleidelijke chocolade, koekjes of chips.

6) Je wordt geleid langs allerlei verleidelijks

Het is natuurlijk niet de bedoeling van de supermarkt dat jij alleen koopt wat op je boodschappenlijstje staat. Daarom staan de basisproducten van de meeste klanten, als zuivel, vaak ver weg in de supermarkt, of halverwege of aan het eind van een schap. Dan moet je eerst langs allerlei ander verleidelijks, en dan zwichten veel mensen. 

7) 'Loop' eens op je knieën

Supermarkten hebben een ooghoogte strategie. Producten op ooghoogte verkopen vele malen beter dan onderaan in het schap. Daarom leggen supermarkten de producten met een hogere winstmarge vaak op ooghoogte. Budgetmerken met lagere winstmarge liggen vaak onderaan. Maar ook aan kinderen wordt gedacht: ga eens op je knieën door een supermarkt (dus op ooghoogte van kinderen) dan zie je de schreeuwende kinderidolen je aankijken en verleiden: koop deze koekjes, koop mij als chips, deze frisdrank is cool. Helaas is het bijna altijd voor junkfood.

8) De jengelzone

Aangekomen bij de kassa sta je waarschijnlijk enkele minuten verplicht stil. Het ideale moment om je met iets verleidelijks een extra laatste (impuls)aankoop te laten doen. Daarom liggen er vaak allerlei impulsproducten: producten als een reep chocolade of klein zakje snacks of een aanbieding die je toch snel nog even koopt. Vaak zijn de producten gericht op kinderen. Daarom heet het ook wel de 'jengelzone': als ouder sta je daar minutenlang met je kind, ingesloten tussen andere mensen. Het laatste wat je wilt is dat je kind vervelend gaat doen. Als je kind gaat zeuren zwicht je er eerder voor dan thuis, want dan blijft het gezellig... Zo maken supermarkten misbruik van de moeilijkere momenten in de opvoeding.

 

Bepaal zelf wat je koopt

Herken je dit en wil je zelf weer meer bepalen wat je koopt? De trucjes herkennen is al een goede eerste stap. Ga bijvoorbeeld niet winkelen met honger. En maak vooraf een boodschappenlijstje en hou je eraan.

 

Bekijk het filmpje van NU.nl

De populaire nieuwssite Nu.nl maakte met ons een filmpje over de trucjes. Bekijk het filmpje hier.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd van de Wouw,
Campaigner

P.S. foodwatch voert campagnes om consumenten scherp te houden, supermarkten aan te spreken op misleiding en overheden aan te sporen tot betere bescherming van consumenten. Dat doen we zonder subsidie of steun van de overheid of voedselbedrijven, op wie we vaak kritisch zijn. We zijn afhankelijk van donaties van mensen als u. Wilt u ons steunen? Graag! Dat kan hier.

Privacybeleid  |  Nieuwsbrief aanbevelen  |  Afmelden
NL43 TRIO 0390 3757 64